Zapotrzebowanie na mięso stale rośnie, pomimo że miliony osób przestawia się na dietę wegańską, wegetariańską i fleksitarianską ze względów zdrowotnych, etycznych i środowiskowych, a firmy spożywcze na całym świecie zaczynają koncentrować swoje wysiłki na produktach roślinnych i laboratoriach, w których można stworzyć mięso pochodzenia zwierzęcego.
Pierwszy stek laboratoryjny został podany w Izraelu. Niedawno Aleph Farms zrobił krok milowy w produkcji mięsa z komórek, tworząc pierwszy, laboratoryjny stek, wykonany z izolowanych komórek hodowanych w strukturze 3D. Według firmy, stek ma taką samą konsystencję jak tradycyjne mięso i ma również ten sam zapach. Mimo to nadal muszą udoskonalić smak i grubość.
W świecie, w którym rolnictwo przemysłowe jest coraz bardziej kontrolowane pod kątem jego konsekwencji etycznych i środowiskowych, niniejsze ogłoszenie ma sens. Inne firmy uczestniczą w wyścigu, aby produkować mięso hodowane w laboratoriach, ale zwykle w niestrukturalnych formatach – jako hamburgery i kawałki kurczaka. Stworzenie prawdziwego steku przez Aleph Farms jest ambitne i imponujące.
Mówi się, że stek ma taką samą konsystencję jak tradycyjne mięso i wydziela tę znaną woń wołowiny podczas gotowania, ale jego twórcy mówią, że muszą pracować nad udoskonaleniem smaku i grubości. Obecny stek ma grubość tylko 5 mm, a niewielki pasek kosztuje 50 dolarów, ale współzałożyciel Aleph Farms i dyrektor generalny Didier Toubia twierdzą, że jest to ogromny krok we właściwym kierunku, ponieważ pięć lat temu pierwszy laboratoryjny burger wołowy kosztował 283 500 dolarów.
Mięsa hodowlane stanowią fascynującą alternatywę dla mięsa pochodzenia zwierzęcego.
PRZECZYTAJ TAKŻE: McDonald wprowadził wegetariańskiego wrapa! – f7city.pl
Stek prawdopodobnie nie będzie dostępny na rynku przez kolejne trzy lub cztery lata. Kiedy jednak trafi na rynek, Toubia wierzy, że będzie jak z Impossible Burger i Beyond Burger. Toubia wierzy, że produkty takie jak stek Aleph Meats mogą pomóc w pokonaniu przepaści między ludźmi, którzy nie chcą całkowicie zrezygnować z mięsa, a potrzebą zmniejszenia globalnego spożycia mięsa w walce ze zmianami klimatu.
„Dzisiaj ponad 90 procent konsumentów je mięso i uważamy, że odsetek wegetarian nie wzrośnie znacząco pomimo wielu wprowadzanych na rynek produktów roślinnych”.
Branża, która produkuje alternatywy dla produktów mięsnych pochodzenia zwierzęcego, kwitnie, rozwijając się w tempie 20 procent rocznie. Popyt jest tak wysoki, że firmy nie mogą nadążyć, a gigantyczny przemysł mięsny w Stanach Zjednoczonych zaczyna to zauważać.
Firmy mięsne wyciągnęły wnioski z mleczarskiej rewolucji opartej na roślinach i koncentrują swoje wysiłki na kształtowaniu otoczenia regulacyjnego dla swoich nowych konkurentów.
Joshua Tetrick, współzałożyciel firmy spożywczej Just, mówi, że mięso oparte na komórkach wzniesie rynek, ponieważ proces ten będzie w stanie wyżywić ludzi na całym świecie.
Jak to wszystko wyjdzie w praktyce, dowiemy się zapewne za kilka lat.
Nie wiesz, jak ruszyć z biznesem? Dowiedz się!
Jesteś z Katowic? Koniecznie odwiedź f7katowice.pl
Jesteś z Krakowa? Koniecznie odwiedź f7krakow.pl
Jesteś z Gdańska? Koniecznie odwiedź f7gdansk.pl
Jesteś z Poznania? Koniecznie odwiedź f7poznan.pl
Jesteś z Łodzi? Koniecznie odwiedź f7lodz.pl
Jesteś z Wrocławia? Koniecznie odwiedź f7wroclaw.pl
Jesteś z Warszawy? Koniecznie odwiedź f7warszawa.pl
Interesuje Cię sport? Koniecznie zaglądaj do f7sport.pl