Dzisiaj nie żałuj sobie czekolady! 12 kwietnia przypada Światowy Dzień Czekolady, dzień każdego łasucha. Jak donosi tvp.info w Polsce w ostatnich latach wzrosła konsumpcja czekolady i wyrobów czekoladowych. Dla porównania – w 2016 roku Polak zjadł ok. 6,3 kg, czyli o 30% więcej niż w 2011 roku – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Czekolada jest uwielbiana od setek lat. Krzysztof Kolumb był pierwszym Europejczykiem, który skosztował czekolady. Napój go nie zachwycił, ponieważ był pikantny i gorzki. Z czasem Europejczycy, którzy popijali kakaowy napój, doprawiali go cukrem i wanilią. Aromatyczne dodatki sprawiły, że napój stał się dla wielu przysmakiem.
Jakie są rodzaje czekolady?
- gorzka
- mleczna
- deserowa
- biała
Każda czekolada może być wzbogacona o różnorodne dodatki, takie jak: orzechy, owoce, bakalie, itp. Na rynku można spotkać nietypowe połączenia, np. czekolada ze słonymi krakersami, z chilli albo z solą. Stojąc w sklepie przed półkami z czekoladą naprawdę można mieć wybór z wyborem tylko jednej. Na całym świecie ludzie wydają na ten smakołyk łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Szukasz przepisu na zdrowy deser? Te kostki z płatków owsianych są tak pyszne i zdrowe, że będziesz je robić co tydzień!
Według norm europejskich, aby produkt móc nazwać czekoladą, musi zawierać on co najmniej 35% suchej masy kakaowej w ogólnej masie, a 14% odtłuszczonej masy kakaowej.
Miłośnicy tych słodkości muszą uważać, aby nie przesadzić z ilością. Za dużo tego specjału i można nabawić się otyłości (w 100 gramach czekolady jest ponad 500 kalorii!) lub problemów z zębami. Jednak udowodniono także, że czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywny wpływ na zdrowie.
- czekolada dostarcza organizmowi węglowodanów
- wzmacnia ciało po intensywnym wysiłku fizycznym i przy pracy umysłowej
- czekolada jest bogata w wapń, żelazo, potas i fosfor oraz witaminy A, D, E i z grupy B.
- kakao jest źródłem magnezu
- w ziarnach kakaowca występują flawonoidy – zatrzymują rozwój komórek nowotworowych, usprawniają przepływ krwi do mózgu poprawiając jego funkcjonowanie, zmniejszają apetyt oraz zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i choroby serca
- najbardziej wartościowa jest gorzka czekolada, jest produktem o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym, więc polecana jest osobom chorym na cukrzycę
- czekolada powoduje wydzielanie endorfin, produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból.
Pamiętajmy jednak, że zbyt duże ilości spożywanej czekolady mogą prowadzić do otyłości. Dzienna dawka tego deseru powinna wynosić maksymalnie 50 gramów i lepiej skusić się na gorzką odmianę.
Źródło: zdrowie.dziennik.pl/dziennikbaltycki.pl/spidersweb.pl
Zdjęcie główne: pixabay.com