Według jury konkursu World Culinary Awards, słynąca z polskiej kuchni Restauracja Fiorentina w Krakowie została uznana za najlepszą w Polsce i jedną z najlepszych w Europie.
World Culinary Awards™ służy celebrowaniu i nagradzaniu doskonałości w branży kulinarnej poprzez coroczny program nagród. Zdobycie nagrody World Culinary Award™ to światowej klasy osiągnięcie, które zapewnia zwycięzcy doskonałe narzędzie marketingowe do promowania nagradzanych produktów i usług przed konkurencją.
Restauracja Fiorentina znajduje się na ul. Grodzkiej jednej z głównych i bardziej reprezentacyjnych traktów w Krakowie, pośród urokliwych kamienic i klimatycznych uliczek. Ich specjalnością jest wspaniała bistecca alla fiorentina – czyli stek po florencku.
„Jedną z naszych specjalności jest sezonowana wołowina, przygotowywana na grillu węglowym. Serwujemy wyjątkowy stek po florencku, a sekretem Bistecca alla fiorentina jest jakość i wyjątkowy sposób krojenia mięsa” – mówią właściciele restauracji Fiorentina.
Czytaj: Krakowska restauracja z gwiazdką Michelin!
Poza wyjątkowym befsztykiem, restauracja specjalizuje się w kuchni polskiej. W jej menu znajdują się dania oparte na świeżych, nieprzetworzonych, wolnych od konserwantów, lokalnych składnikach oraz polskich produktach najwyższej jakości.
Jak podkreślają właściciele restauracji, ich specjalnością jest stek po florencku – bo to właśnie „przepełniona duchem renesansu, stolica słonecznej Toskanii” była inspiracją do powstania restauracji.
Fiorentina oferuje również szereg polskich serów i win.
Czytaj: Nowy Primark w Krakowie.
Fiorentina działa w zabytkowej kamienicy przy ul. Grodzkiej w centrum Krakowa. Jej szefem jest Robert Koczwara. Restauracja była już wyróżniana w przewodniku Michelin i Gault Millau.
Tytuł najlepszej restauracji w Europie przypadł restauracji z Włoch – Uliassi.