Jest wiele sposobów na zapobieganie problemom zdrowotnym, skutecznych w konfrontacji z atakiem chorobotwórczych drobnoustrojów. Idąc do lekarza z infekcją, dostaniesz antybiotyki. A przecież Matka Natura ma w swoim arsenale tak potężne rośliny, które mogą być równie skuteczne wobec inwazyjnych organizmów, co apteczne antybiotyki.
Antybiotyki są dziś przepisywane w szalonych ilościach. Duże firmy farmaceutyczne wydają miliardy na lekarzy i przemysł wytwórczy, aby utrzymać i rozszerzyć stosowanie antybiotyków. Marketing jest bezpośredni, a użyte fundusze mogą być trudne w porównaniu z innymi branżami. Lekarze na całym świecie zarabiają więcej na przepisywaniu antybiotyków, niż na prawdziwym leczeniu. Lekarze najpierw stają się sprzedawcami, a potem pracownikami służby zdrowia.
O tym na czym polegają niebezpieczeństwa związane z kuracją antybiotykami z byle jakiego powodu oraz o tym jak bardzo się uodparniamy na kolejne farmaceutyczne nowości można przeczytać wszędzie.
Nie liczcie na to, że media głównego nurtu, w przerwie między „Barwami Szczęścia” i „M jak Miłość” nagle puszczą informacje, że antybiotyki są groźne w długoterminowych, szybkich skutkach ubocznych i jak już, to działają tylko na bakterie.
Coraz więcej ludzi cierpi z powodu nadmiernego przyjmowania leków. Liczba opornych bakterii wzrasta, a w leczeniu poważnych chorób pracownicy służby zdrowia często są bezradni wobec leków, które nie działają.
Konsekwencje są poważne, na dużą skalę i rosnące. Społeczności naukowe i władze wykorzystują coraz więcej zasobów, aby rozwiązać problem oporu. Mimo to duża liczba społeczeństwa w dalszym ciągu stosuje antybiotyki. Ironia polega na tym, że większość badań przeprowadzana jest w ramach „tradycyjnej medycyny” i we współpracy z przemysłem farmaceutycznym.
Afrykański Uniwersytet wykonał badania w celu znalezienia alternatywy dla antybiotyków, wyniki są podnoszące na duchu. Nie tylko dlatego, że wykazano, że miód i imbir ma lecznicze właściwości, ale także dlatego, że może to doprowadzić do dalszych badań wykraczający poza tradycyjny obszar.
Miód i imbir
Miód oraz kombinacje miodu i ziół są używane od tysięcy lat, aby przeciwdziałać różnym dolegliwościom, w tym infekcjom.
Naukowcy z Uniwersytetu Gondar (Etiopia) zbadali kilka alternatyw dla antybiotyków w zwalczaniu super bakterii, takich jak MRSA (bakteria odporna na metycylinę szczepy gronkowca), Escherichia coli i Klebsiella pneumoniae, czyli pałeczka zapalenia płuc. Są to jedne z najbardziej śmiercionośnych „super bakterii”.
Naukowcy przeprowadzili badanie laboratoryjne w celu zbadania obszarów zahamowania.
Badacze osobno przetestowali miód, imbir etiopski i połączenie tych dwóch składników z trzema różnymi antybiotykami (metycylina, amoksycylina i penicylina). Naukowcy przetestowali także ekstrakt wodny z imbiru.
Naukowcy przeprowadzili testy na następujących bakteriach:
- Staphylococcus aureus (MRSA i non-MRSA)
- Escherichia coli (dwa różne szczepy)
- Klebsiella pneumoniae
We wszystkich przypadkach efekt był znacznie lepszy w przypadku miodu i imbiru niż w przypadku antybiotyków, przeciwko którym testowano.
„To przerażające, jak wiele jest podobieństw między przemysłem farmaceutycznym a mafią”
W ciągu ostatnich 5 miesięcy przemysł farmaceutyczny zapłacił lekarzom i szpitalom 3,5 miliarda dolarów.
Kwota płatności dla lekarzy na całym świecie jest ogromna i przybiera wiele różnych form, takich jak płatne zlecenia, stypendia, podróże, wsparcie dla badań, prowizje i premie. Tylko w Stanach Zjednoczonych od ponad roku do szpitali i lekarzy płacono jednorazowo 4,4 miliona razy. System jest uszkodzony i naraża nasze zdrowie. Wszyscy możemy znaleźć się w sytuacji, w której będziemy potrzebować antybiotyków, a po zażyciu okaże się, że one one działają, ponieważ zyski krótkoterminowe są ważniejsze.
Przy tak dużej ilości pieniędzy w obiegu trudno nam polegać na radach, które otrzymujemy od lekarza.
Liczby mówią wszystko: ekstrakt z miodem i imbirem ma średnie hamowanie 19,23 spośród wszystkich pięciu badanych bakterii (rozciągnięcie 13-24).
Połączenie ekstraktu z imbiru i miodu miało jeszcze większe właściwości antybiotyczne. Średni poziom zahamowania 25,62 (rozciągnięcie 19-30) – wyeliminowało wszystkie antybiotyki farmaceutyczne.
- Miód i imbir miały najłagodniejsze zahamowanie 19,23 spośród wszystkich pięciu bakterii.
- Antybiotyk metycylina miał średnie średnie hamowanie tylko 4,0
- Antybiotyk amoksycylina miał średnie hamowanie 12,25
- Penicylina miała średnie hamowanie 13,25
Wniosek
Połączenie miodu i imbiru wydaje się odpędzać niebezpieczne bakterie lepiej niż nasze najbardziej znane antybiotyki w tym badaniu.