Nowa restauracja Pumo di Puglia we Wrocławiu – poczuj się jak we Włoszech

Powiązane

Leśnicy w Wielkopolski podarowali hojną kwotę szpitalowi dziecięcemu w Poznaniu

100 000 złotych - tyle poznańscy leśnicy przekazali na...

Gwiazda Hollywood odwiedziła Ogród Botaniczny w Krakowie

Hollywoodzka gwiazda Milla Jovovich kilka dni przebywała z rodziną...

Krakowska restauracja uznana za najlepszą w Polsce

Według jury konkursu World Culinary Awards, słynąca z polskiej...

Jakie jest najbardziej zakorkowane miasto w Polsce i na świecie?

Korki w wielu polskich miastach to smutna codzienność. Właśnie...

Udostępnij

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni śródziemnomorskiej obowiązkowo musisz odwiedzić nową restaurację we Wrocławiu. Pumo di Puglia powinna znaleźć się na Twojej, Waszej liście miejsc do odwiedzenia.

Pumo di Puglia to nowa restauracja, która jest otwarta od niedawno i znajduje się na pl. Solnym. Będąc tam przeniesiesz się w świat Włoch i poczujesz włoskiego klimatu. Wszystko do siebie pasuje: kuchnia i wnętrze.

Warto poznać znaczenie nazwy tej restauracji. „Pumo” to rozkwitający pąk kwiatu, szyszka, kobieca pierś. Nazwa pochodzi z mitologii rzymskiej od bogini sadów i ogrodów Pomony. To ceramiczna ozdoba, która od pokoleń jest wytwarzana przez apuliańskich rzemieślników w ten sam sposób.

Pumo to symbol o potężnym znaczeniu dla mieszkańców Puglii. Symbolizuje nowy początek, życie, przynosi szczęście i dobrobyt. Dlatego słowo to znajduje się w nazwie restauracji.

Malutki świat Włoch postanowiono przenieść do Wrocławia. Jeśli przyjrzycie się mapie Włoch Apulia (po włosku Puglia), to ich południowa część wygląda jak obcas buta. Przez wielu nazywana jest Toskanią Południa lub krainą białych miast.

Włochy słyną z bardzo dobrej oliwy do oliwek i wybornej kuchni. To także raj dla miłośników wina. I właśnie taki mały świat Włoch postanowiono przenieść do Wrocławia.

W menu Pumo di Puglia znajdziecie dużo owoców morza w różnych postaciach. Polenta z ośmiornicą, bruschetta z awokado i krewetkami, tagliolini z tuszem z kałamarnicy – to tylko niektóre z potraw, które można zamówić i skosztować.

Dumą restauracji Pumo di Puglia we Wrocławiu jest zupa śródziemnomorska podawana w dużej misce. Taką porcję warto zamówić dla 3 osób. Nie ma szans, że zje to jedna osoba.

Zuppa del mare Mediterraneo, czyli zupa śródziemnomorska. Zdjęcie: Facebook

Na danie główne warto zamówić risotto górsko – morskie. Sposób podania tej potrawy jest tak samo wyjątkowy, jak jej smak. Risotto serwowane jest wprost z wnętrza wielkiego sera Grana Padano.

Czytaj: Miasto z najwyższą reputacją? Wrocław!

Właściciel Pumo di Puglio to miłośnik dobrego smaku i kuchni, które wyniósł z rodzinnego domu. Dodatkowo jest sommelierem, a wina, które serwuje okrasza zabawnymi i ciekawymi opowieściami ze swojego życia.

Wnętrze restauracji zostało dopieszczone w każdym szczególe. Na ścianach, barze i stołach znajdziecie symbole rodem z włoskiej Apulii i wiele pięknych ceramicznych dodatków. Nawet zastawa stołowa została sprowadzona z tego regionu.

Na zakończenie uczty właściciel zagra na gitarze i wprowadzi Was w swój włoski świat. Słuchając jego śpiewu i jedząc pyszne tiramisu poczujecie się jak we Włoszech.

W restauracji możecie nie tylko zjeść dania kuchni śródziemnomorskiej, ale możecie także kupić sprowadzane prosto z Włoch oryginalne produkty.

Restauracja Pumo di Puglia znajduje się na pl. Solnym 15. Codziennie do godziny 23.00 kucharze postarają się spełnić Wasze kulinarne marzenia. Po 23:00 serwowane są zimne przekąski, wino i napoje.

Zapraszam do odwiedzenia strony restauracji Pumo di Puglia na Facebooku.

Zdjęcie: Facebook
Sardele, krewetki, małże, kalmary doprawione solą i oliwą z oliwek. Warto skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i jeść z autorskim sosem. Zdjęcie: Facebook
Świeżutkie, wypiekane na miejscu chrupiące croissanty. Zdjęcie: Facebook
DUNICO, Primitivo di Manduria, wyjątkowe, czerwone, wytrawne wino, produkowane w Apulii. Zdjęcie: Facebook
Pyszne ciasto. Zdjęcie: Facebook
Wieprzowe roladki z serem Provolone, pieczonymi ziemniakami i rozmarynem. Do tego chips z grillowanej marchewki i mix świeżych sałat z pomidorkami koktajlowymi. Zdjęcie: Facebook
Krem z pomidorów. Zdjęcie: Facebook
Małże w towarzystwie parmezanu i tartej bułki. Zdjęcie: Facebook

Czytaj: U BUKMACHERA OBSTAWISZ LICZBĘ WYKOLEJEŃ TRAMWAJÓW WE WROCŁAWIU