<\/a><\/p>\n Zobacz te\u017c:\u00a0Festival of Lights. Tego w Poznaniu jeszcze nie by\u0142o!<\/a><\/p>\n Geneza t\u0142ustego czwartku si\u0119ga\u00a0poga\u0144stwa. By\u0142 to dzie\u0144, w kt\u00f3rym \u015bwi\u0119towano odej\u015bcie zimy i nadej\u015bcie wiosny. Ucztowanie opiera\u0142o si\u0119 na jedzeniu t\u0142ustych potraw, szczeg\u00f3lnie mi\u0119s oraz piciu wina, a zagryzk\u0119 stanowi\u0142y p\u0105czki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane s\u0142onin\u0105.\u00a0Rzymianie\u00a0obchodzili w ten spos\u00f3b raz w roku tzw.\u00a0t\u0142usty dzie\u0144<\/i><\/sup><\/sup>.<\/p>\n Oko\u0142o XVI wieku w Polsce pojawi\u0142 si\u0119 zwyczaj jedzenia p\u0105czk\u00f3w w wersji s\u0142odkiej. Wygl\u0105da\u0142y one nadal nieco inaczej ni\u017c obecnie \u2013 w \u015brodku mia\u0142y bowiem ukryty ma\u0142y orzeszek lub migda\u0142. Ten, kto trafi\u0142 na taki szcz\u0119\u015bliwy p\u0105czek, mia\u0142 cieszy\u0107 si\u0119 dostatkiem i powodzeniem.<\/p>\n W\u00a0Polsce\u00a0oraz w\u00a0katolickiej\u00a0cz\u0119\u015bci\u00a0Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest\u00a0objadanie si\u0119.<\/p><\/blockquote>\n W T\u0142usty Czwartek wiele os\u00f3b urz\u0105dza sobie s\u0142odk\u0105 uczt\u0119. W zale\u017cno\u015bci od preferencji jemy p\u0105czki z marmolad\u0105, z nadzieniem r\u00f3\u017canym, z likierem, z budyniem, z czekolad\u0105, ze sk\u00f3rk\u0105 pomara\u0144czow\u0105, polukrowany lub opr\u00f3szony cukrem pudrem, i wreszcie z dziurk\u0105 w \u015brodku lub klasyczny okr\u0105g\u0142y. S\u0105 tacy, kt\u00f3rzy z jedzenia p\u0105czk\u00f3w urz\u0105dzili pole do bicia rekord\u00f3w.\u00a0Najwi\u0119cej p\u0105czk\u00f3w z d\u017cemem zjedzonych w ci\u0105gu minuty: Rekordzist\u0105 w tej kategorii jest Amerykanin, Patrick Bertoletti, kt\u00f3ry w ci\u0105gu 60 sekund, zjad\u0142 3 p\u0105czki z d\u017cemem. Rekordowo ustanowiono 14 stycznia 2012 roku w Sierra Studios w East Dundee w stanie Illinois w USA.\u00a0Najwi\u0119cej p\u0105czk\u00f3w z d\u017cemem zjedzonych w ci\u0105gu trzech minut: rekord Guinnessa w tej kategorii pochodzi z 2002 roku i nale\u017cy do Steve\u2019a McHugh z Wielkiej Brytanii, kt\u00f3ry w ci\u0105gu trzech minut zdo\u0142a\u0142 zje\u015b\u0107 w ca\u0142o\u015bci a\u017c 6 p\u0105czk\u00f3w. Rekord zosta\u0142 w\u00f3wczas ustanowiony w oficjalnej siedzibie Guinnessa w Londynie. 2 maja 2007 roku Lup Fun Yau, r\u00f3wnie\u017c w Londynie, podj\u0105\u0142 si\u0119 pr\u00f3by pobicia tego rekordu Guinnessa, jednak on tak\u017ce zako\u0144czy\u0142 swoj\u0105 rekordow\u0105 uczt\u0119 na sz\u00f3stym p\u0105czku.<\/p>\n Staropolskie przys\u0142owie m\u00f3wi:\u00a0Powiedzia\u0142 Bartek, \u017ce dzi\u015b t\u0142usty czwartek, a Bartkowa uwierzy\u0142a, dobrych p\u0105czk\u00f3w nasma\u017cy\u0142a<\/i>. Wed\u0142ug jednego z\u00a0przes\u0105d\u00f3w, je\u015bli kto\u015b w t\u0142usty czwartek nie zje ani jednego p\u0105czka \u2013 w dalszym \u017cyciu nie b\u0119dzie mu si\u0119 wiod\u0142o.<\/p><\/blockquote>\n Zobacz te\u017c:\u00a0Jak powinien funkcjonowa\u0107 system skupu opakowa\u0144?<\/a><\/p>\n Warszawa,\u00a0Cukiernia Irena<\/strong> Zgrabne, domowe \u201epuchaczki\u201d, kt\u00f3re przyjemnie pachn\u0105 dro\u017cd\u017cami i domem, podbi\u0142y serca jury. Du\u017co nadzienia z powide\u0142 \u2013 zgodnie ze sztuk\u0105 zawijanego w ciasto przed usma\u017ceniem, nie szprycowanego w usma\u017cony p\u0105czek \u2013 naturalne nier\u00f3wno\u015bci na udatnie lukrowanej powierzchni, spr\u0119\u017cyste, lekkie ciasto w przyjemnym \u017c\u00f3\u0142tym kolorze to ich najwi\u0119ksze zalety.<\/p>\n \u0141\u00f3d\u017a<\/strong>,\u00a0Cukiernia Wasiakowie<\/strong> P\u0105czek delikatny. Ciasto \u017c\u00f3\u0142te, pulchne i mi\u0119kkie. Morelowe nadzienie nie jest cz\u0119sto spotykane, a tu pasuje i sprawia, \u017ce p\u0105czka chce si\u0119 tym bardziej spr\u00f3bowa\u0107. Smak potwierdza pierwsze wra\u017cenie po wzi\u0119ciu p\u0105czka do r\u0119ki: chce si\u0119 go natychmiast ugry\u017a\u0107. I co wa\u017cne, po spr\u00f3bowaniu jest si\u0119 w pe\u0142ni usatysfakcjonowanym.<\/p>\n Krak\u00f3w, Micha\u0142ek<\/strong> Ju\u017c na pierwszy rzut oka p\u0105czek z Krupniczej si\u0119 wyr\u00f3\u017cnia. Okr\u0105g\u0142y, nie za du\u017cy, z \u0142adnym, g\u0142adkim lukrem i w pi\u0119knym z\u0142otym kolorze. Po pierwszym k\u0119sie okaza\u0142o si\u0119, \u017ce nie tylko w kwestii wygl\u0105du jest faworytem. \u015awietne ciasto i bardzo dobra r\u00f3\u017cana konfitura posadzi\u0142y Micha\u0142ka na p\u0105czkowym tronie.<\/p>\n Wroc\u0142aw, Cukiernia \u0141om\u017canka<\/strong> Nier\u00f3wno posypany sk\u00f3rk\u0105 pomara\u0144czow\u0105, wygl\u0105da niepozornie, ale pachnie bardzo zach\u0119caj\u0105co. Od pierwszego k\u0119sa urzeka mi\u0119kko\u015bci\u0105 puszystego ciasta dro\u017cd\u017cowego. Kwaskowate, naturalne w smaku r\u00f3\u017cane nadzienie prze\u0142amuje s\u0142odycz, chocia\u017c mog\u0142oby go by\u0107 wi\u0119cej. To p\u0105czek, kt\u00f3rego usma\u017cy\u0142yby nasze babcie, a to najwi\u0119kszy komplement!<\/p>\n Pozna\u0144, Sma\u017calnia P\u0105czk\u00f3w<\/strong> Cena: 2 z\u0142<\/strong><\/p>\n Wn\u0119trza Sma\u017calni przy najwi\u0119kszym pozna\u0144skim deptaku wype\u0142nia fantastyczny aromat p\u0105czk\u00f3w. Slogan nie k\u0142amie \u2013 tutejsi cukiernicy naprawd\u0119 przygotowuj\u0105 p\u0105czki na bie\u017c\u0105co i chyba w\u0142a\u015bnie za\u0142apali\u015bmy si\u0119 na naj\u015bwie\u017csze blachy. Okr\u0105g\u0142y, troch\u0119 nieforemny p\u0105czek wygl\u0105da bezpretensjonalnie i szczerze. Po rozkrojeniu ukazuje nam si\u0119 symetrycznie roz\u0142o\u017cona porcja powide\u0142, pachn\u0105ca w\u0119dzon\u0105 \u015bliwk\u0105. Jasno\u017c\u00f3\u0142te, lekko zbite, tre\u015bciwe i jajeczne ciasto jest takie, jakie pami\u0119tamy z dzieci\u0144stwa. Czy to mo\u017cliwe, \u017ce znale\u017ali\u015bmy p\u0105czka, kt\u00f3ry smakuje jak od babci, pachn\u0105cego dro\u017cd\u017cami i mas\u0142em? Lukier lepi nam si\u0119 do palc\u00f3w, chc\u0105c nie chc\u0105c, musimy je wi\u0119c obliza\u0107.<\/p>\nNAJLEPSZE P\u0104CZKI W POLSCE!<\/h2>\n
\nul. Zakopia\u0144ska 20, Warszawa<\/strong>
\nCena: 3,50 z\u0142<\/strong><\/p>\n
\nul. Traugutta 2, \u0141\u00f3d\u017a<\/strong>
\nCena: 2,30 z\u0142<\/strong><\/p>\n
\nul. Krupnicza 6, Krak\u00f3w<\/strong>
\nCena: 3 z\u0142\u00a0<\/strong><\/p>\n
\nul. Ruska 10, Wroc\u0142aw<\/strong>
\nCena: 2,40 z\u0142<\/strong><\/p>\n
\nul. P\u00f3\u0142wiejska 9, Pozna\u0144<\/strong><\/p>\n