Dzisiaj ju\u017c 19 grudnia, wi\u0119c do \u015bwi\u0105t Bo\u017cego Narodzenia pozosta\u0142o bardzo niewiele. To wyj\u0105tkowy, magiczny czas dla wielu os\u00f3b. To czas spotka\u0144 z najbli\u017cszymi. W ko\u0144cu b\u0119dziemy mogli ca\u0142\u0105 rodzin\u0105 zasi\u0105\u015b\u0107 przy jednym stole.<\/p>\n\n\n\n
Czego nie mo\u017ce zabrakn\u0105\u0107 na wigilijnym stole? Jakie potrawy powinny si\u0119 pojawi\u0107 na krakowskim stole?<\/p>\n\n\n\n
Krak\u00f3w i Ma\u0142opolska to miejsca, w kt\u00f3rych ludzie mocno trzymaj\u0105 si\u0119 tradycji i przekazuj\u0105 j\u0105 z pokolenia na pokolenie. Dlatego wa\u017cne jest, aby na \u015bwi\u0105tecznym stole nie zabrak\u0142o tradycyjnych, polskich, smacznych specja\u0142\u00f3w.<\/p>\n\n\n\n
Numerem jeden jest czerwony barszcz<\/a> z uszkami lub piero\u017ckami.<\/p>\n\n\n\n Drugim obowi\u0105zkowym daniem na stole wigilijnym jest zupa grzybowa.<\/p>\n\n\n\n Nie mo\u017ce zabrakn\u0105\u0107 r\u00f3wnie\u017c ryb, tradycyjnego karpia, \u015bledzi. Ze s\u0142odko\u015bci musi by\u0107 dro\u017cd\u017cowy makowiec o kutia, czyli mieszanina ziarna makowego z ziarnem pszenicznym z miodem.<\/p>\n\n\n\n A Ty co zawsze przygotowujesz na \u015bwi\u0119ta?<\/p>\n\n\n\n